78b8ca93b1357e52ba5743e927ab06ac0a3902b2_hq

Week van de Gamezaamheid

(credit: Amino)
(fotocredit: Amino)

‘Een gamer zit alleen op zijn zolderkamertje zijn tijd te verspillen’ is net zoals ‘games sporen aan tot het plegen van geweld’, ‘alle games zijn discriminerend tegen vrouwen’ en ‘als je gamet, verspil je je tijd’. Van de laatste drie zijn er vele onderzoeken terug te vinden omdat deze onderwerpen in de media eindelijk worden opgehoest. Maar over eenzame gamers hoor je dan weer nauwelijks iets op het nieuws.

Van 22 september tot en met 1 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Tijdens deze periode wordt er stilgestaan bij het probleem waar meer dan een miljoen Nederlanders last van hebben. Niet alleen ouderen vallen onder deze eenzaamheidsgroep, ook vele jongen hebben er last van. Kunnen wij als gamers iets voor hen betekenen?

Problematisch gamen

Is het onverstandig om te gamen als je je eenzaam voelt? Wel als je het zoals Groningse student Erik aanpakt:

Erik: ‘In mijn eerste jaar ging ik wel naar de soos en ik bleef ook wel tot drie uur hangen. Maar halverwege het tweede jaar werd de studie zo intensief, ik trok dat niet meer. Ik vluchtte in de surrogaatvriendschappen op internet. Dus gamen.’ (…) Toen Erik drie jaar geleden merkte dat gamen een substituut werd voor de echte wereld en dat zijn online contacten hem eigenlijk nog eenzamer maakten, stopte hij met gamen. ‘Toen werd pas echt duidelijk dat ik niemand had in de echte wereld. En ik kon de draad niet meer oppakken.’

Eenzaamheid puur en alleen opvullen met online gamen is een tijdelijke oplossing. In de tijd dat je online bent heb je alleen met de online minuten een tijdelijke opvulling van de leegte. Als je hier steeds meer tijd in gaat steken kan het zelfs zo erg worden dat je alleen nog maar mensen online spreekt. Je ‘offline’ omgeving krijgt minder en minder van je te horen en zien, je wordt eenzamer, zoekt online aandacht en zo gaat de neerwaartse spiraal door, zo schrijft Jeroen Lemmers in zijn onderzoek. Dit kan zo erg worden dat je in combinatie met andere factoren kan spreken van problematisch gamen, zoals is te lezen in het rapport van het Trimbos-instituut.

WoW!

Gamen kan in bepaalde omstandigheden zorgen voor meer eenzaamheid. Maar kan een potje World of Warcraft, Counter-Strike of Halo ook helpen tegen het bestrijden van de eenzaamheid? Ja, zo zeggen twee Slowaakse onderzoekers. Wat blijkt? Onder andere lid zijn van een gilde of clan, gamen met mensen die je offline ook kent en vaker (digitaal) communiceren gaat de eenzaamheid tegen. Naast dit wordt in ieder geval onder ouderen de gezondheid aangepakt dankzij een spelletje op zijn tijd.

Maar niet alleen games op een console of computer helpen. Zo heeft Pokémon GO aangetoond dat mensen dankzij de game meer contact maken met anderen. Er zijn ook meerdere (indie) games die zorgen voor het vergroten van je kenniskring, zowel bij jongeren als bij ouderen.

Gamezaamheid

De fanatieke gamers voelen zich vaak verbonden omdat ze met elkaar een liefde delen, namelijk het spelen van een spel. Er worden fora opgebouwd waar men in discussie gaat over de beste kleur voor hun team. Chatgroepen ontstaan na een quest in bijvoorbeeld WoW. Als gamer zit je in een immens grote community met de meest uiteenlopende personen van over de hele wereld. Een community met eindeloze mogelijkheden, grensoverstijgend. Zo is er bijvoorbeeld Extra Life, waar gamers kinderen met ernstige ziektes en aandoeningen helpen. Ook AbleGamers zet zich in voor mensen met een bepaalde handicap en organiseert unieke evenementen en themadagen.

Deze twee voorbeelden kosten geld en zijn voor een groot doel, maar als gamer kan je het ook kleiner aanpakken. Speel je vaak met een landgenoot Rocket League? Nodig hem of haar eens uit om via split-screen jullie favoriete game op te starten. Scroll door jouw (online) vriendenlijst in bijvoorbeeld Steam, Xbox Live of PSN en organiseer een FIFA- of Star Wars: Battlefront-match bij jou op de bank.

Uiteraard hoef je het niet bij bestaande online contacten te houden. Neem de Wii met Mario Kart bijvoorbeeld eens mee naar het bejaardentehuis en nodig mensen uit een rondje mee te crossen. Spreek eens die ene, stille klasgenoot aan en vraag hem naar zijn of haar favoriete games. Of ga eens langs bij de buurjongen en daag hem eens uit voor een 1-vs-1 in Call of Duty.

Laat zien dat gamers niet ‘alleen op een zolderkamertje tijd zit te verspillen’, maar dat ‘wij’ ook echt een ‘wij’ zijn.
Start jouw Week van de Gamezaamheid en vergroot jouw vriendenlijst, zowel on- als offline.